Dret dús dinstal·lacions implementades per a accessibilitat

Propietat horitzontal i barreres arquitectòniques és un tema de gran rellevància a les comunitats de veïns. De vegades, cal instal·lar una plataforma per solucionar els problemes d’accés d’una persona amb discapacitat. El funcionament d’aquesta plataforma s’activa mitjançant clau, cosa que pot generar certa controvèrsia: és un ús exclusiu per a la persona en virtut de la qual es va instal·lar, o es podria fer extensiu a altres veïns que trobin útil la seva instal·lació en diferents situacions quotidianes, com ara el cas dels carrets de nadó o altres?

Consens generalitzat: instal·lació com a element comú

L’opinió més generalitzada és considerar que tots els veïns tenen dret a tenir claus de la plataforma quan una situació concreta els presenta un problema de mobilitat a l’edifici. Aquesta instal·lació passa a ser un element comú de l’edifici, tal com la normativa fa referència a les instal·lacions d’accessibilitat. Tot i que el seu objectiu principal és evitar problemes de mobilitat, no s’exclou explícitament cap propietari del seu ús.

Accés universal: Un dret de tots els propietaris

Per tant, tots els propietaris tenen dret a aquestes claus i accés. A més, és important tenir en compte que hi poden haver visitants de l’edifici amb problemes de mobilitat que també necessitin fer ús de la plataforma. El règim dús daquesta instal·lació es pot regular mitjançant una reglamentació dús. En qualsevol cas, amb un acord majoritari dels veïns, es pot decidir com fer-la servir, ja que es tracta d’un element comú i no privatiu.

FAQ

1. Poden els veïns sense problemes de mobilitat fer servir les instal·lacions implementades a les zones comunes?

Sí, l’opinió més admesa és que tots els veïns tenen dret a fer servir la plataforma d’accessibilitat quan una situació concreta els planteja un problema de mobilitat a l’edifici.

2. Qui té dret a les claus de la plataforma d’accessibilitat?

Tots els propietaris tenen dret a les claus de la plataforma, ja que es considera un element comú de ledifici.

3. Poden els visitants de l’edifici amb problemes de mobilitat fer servir la plataforma d’accessibilitat?

Sí, cal entendre que hi poden haver visitants de l’edifici amb problemes de mobilitat que també necessitin fer ús de la plataforma.

4. Com es pot regular lús de la plataforma daccessibilitat?

L’ús de la plataforma es pot regular mitjançant una reglamentació d’ús. Tot i això, amb un acord majoritari dels veïns, es pot decidir com utilitzar-la.

A Habitat Catalunya som conscients de la importància de l’accessibilitat i l’equitat a les propietats horitzontals. Per això ens esforcem per proporcionar informació precisa, actualitzada i de valor, sempre basada en la confiança i l’experiència. La qualitat de la presentació i absència d’elements que puguin distreure són fonamentals per a nosaltres. A més, creiem en un enfocament orientat a les persones, demostrant la nostra experiència de primera mà i enfocant-nos a una experiència d’usuari satisfactòria.

+ posts

David Ferrando - Gerent